Bostadslån

Bolån eller bostadslån är den låneform som man använder om man ska köpa en ny bostad, oavsett om det handlar om hus, villa, bostadsrätt eller fritidshus. Ett bolån består vanligtvis av ett topplån och ett bottenlån, där bottenlånet brukar ligga på ungefär 75 procent av bostadens värde och topplånet kan ligga på upp till 25 procent av värdet. Dock brukar de flesta långivare kräva att man ska ha en viss kontantinsats, alltså att man betalar en del av bostadens inköpspris med egna pengar. Det kan vara mellan 5-25 procent av köpeskillingen. En högre kontantinsats kräver ett lägre topplån, så det är bra om man kan lägga så mycket som möjligt av inköpspriset kontant. Det är en högre ränta på topplånet än på bottenlånet eftersom man inte ger någon säkerhet för topplånet. När det gäller bottenlånet använder man bostaden som säkerhet och därmed är räntan mindre.


När man ansöker om ett bolån kommer banken att göra en kreditansökan för att se så du inte har några betalningsanmärkningar. Långivaren kommer dessutom att ställa upp en lånekalkyl för att se att det finns betalningsutrymme. Du ska ju inte bara ha råd att betala av på lånet utan även råd till driftskostnader, som el, vatten, sotning, försäkring och liknande.

När det gäller bolån är det vanligt att man ansöker om ett lånelöfte innan man ansöker om själva bolånet. Detta eftersom man kanske vill veta att man får finansiering innan man går på en visning, men man inte vet hur mycket bostadens pris kommer att bli i slutändan. Det ställs samma krav på låntagaren när det gäller fast inkomst och avsaknad av betalningsanmärkningar. Man ansöker om lånelöfte på en viss summa. Det är bra om man inte ansöker just på köpesumman, utan tar till lite extra. Dels kan det bli budgivning och dels kan det tillkomma kostnader för renovering eller annat som måste göras direkt efter köpet. Ett lånelöfte är aldrig bindande.