Banklån

Möjligheten att låna pengar på en bank har funnits i stort sett lika länge som pengar har funnits, medan till exempel smslån är en ny företeelse. När det gäller banklån finns det några olika former att välja bland, som villalån, bolån, billån, privatlån och båtlån. Vilken lånform du ska välja beror på vad du ska ha pengarna till. Det är väldigt enkelt att ansöka om banklån. De flesta av de större bankerna erbjuder möjligheten att du kan göra en låneansökan direkt via deras hemsida. Då dröjer det inte länge förrän du får besked om lånet blir beviljat eller inte.


Ett banklån kan kräva säkerhet

För att få låna pengar krävs det vanligtvis att du har en ordnad ekonomi, en fast inkomst samt att du inte har några betalningsanmärkningar. När du ansöker om banklån brukar banken kräva någon form av säkerhet. Om du planerar att söka banklån för att köpa en villa eller en bil så utgör själva huset eller bilen säkerheten. Annars kan du använda sig av en borgensman, som går i god för att lånet betalas. Detta kan vara en kompis, sambo eller dina föräldrar som tar på sig lånet som sitt eget ifall du misslyckas med att betala lånet. På så sätt får banken tillbaka lånsumman även om det visar sig att du inte skulle betala.

Det lånade beloppet ska förstås betalas tillbaka, det vill säga amorteras. Du kan antingen välja rak amortering eller annuitet. Rak amortering betyder att du amorterar samma belopp varje månad, men räntan minskar i takt med att skulden minskar, vilket betyder att månadsbeloppet minskar allt eftersom. Annuitet betyder att ränta och amortering tillsammans är på samma belopp under hela återbetalningstiden, men i takt med att räntan minskar så ökar istället amorteringen. Förutom amortering ska du också betala ränta på det lånade beloppet. Hur stor räntan är varierar mellan lånformerna. Det är viktigt att du jämför de olika långivarnas villkor, olika banker kan erbjuda olika villkor när det gäller ränta och återbetalningstid och det kan finnas stora pengar att tjäna om du väljer rätt bank.